Wednesday, July 27, 2011

Spotify؛ لذت گوش کردن و اشتراک آنلاین موسیقی

به تازگی سایت موسیقی Spotify در دسترس کاربران امریکایی قرار گرفته است، به همین علت همه سایت‌ها و وبلاگ‌های معتبر فناوری، مملو از مطالبی در مورد Spotify شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری فناوری اطلاعات برسام و به نقل از ۱پزشک، Spotify البته سایت تازه‌ای نیست و از اکتبر سال ۲۰۰۸، راه‌اندازی شده است، Spotify یک استارت‌آپ سوئدی است و تا به حال در اروپا بسیار بیشتر از آمریکا و سایر نقاط جهان، محبوب بوده است.

اخبار تازه‌ای که در مورد این سایت منتشر شد، ترغیبم کرد که Spotify را آزمایش کنم تا ببینم چقدر با دیگر سایت‌های موسیقی مثل پاندورا، Grooveshark یا Last.fm قابل مقایسه است و چه امکانات ویژه‌ای دارد.

اولین چیزی که کنجکاوم کرد این بود که ببینم «اسپاتیفای» از لحاظ لغوی یعنی چه؟ Spotify با ترکیب کلمه‌های SPOT و IDENTIFY درست شده است. هدف و کاربرد این سایت در همین واژه خلاصه شده است: کشف و شناسایی بهترین قطعات موسیقی.

کار روی سایت اسپاتیفای از سال ۲۰۰۶ در استکهلم شروع شد، مؤسس این سایت «دانیل اِک» است. مقر اصلی این شرکت، هم‌اکنون در لندن است، اما تیم تحقیقانی و توسعه‌دهنده اسپاتیفای همچنان در استکهلم مستفر هستند. اسپاتیفای در هفتم اکتبر سال ۲۰۰۸ به صورت عمومی (البته در بعضی از کشورها) در دسترس کاربران قرار گرفت. در حال حاضر ۱٫۶ میلیون نفر، مشترک پولی سایت اسپاتیفای هستند.

گوش کردن آنلاین به موسیقی؟!

لبته برای ما ایرانی‌ها که خیلی مشتاق دانلود (متأسفانه اکثرا غیرقانونی و بدون رعایت کپی‌رایت) هستیم، استفاده از سایت‌های پخش جاری موسیقی، شاید بی‌هوده به نظر برسد. آخر چه معنی دارد آدم با این اینترنت بی‌کیفیت، بیاید و موسیقی را آنلاین گوش کند.

به صورت خلاصه در پاسخ به این سؤال باید گفت که گوش کردن آنلاین به موسیقی در سایت‌هایی مثل اسپاتیفای مزایای زیادی دارد، یکی از آنها امکان دسترسی به گنجینه بزرگی از موسیقی است که هیچ کس در هیچ بانک موسیقی آنها را یکجا ندارد.

ویژگی بعدی امکان کشف موسیقی و خواننده‌ها و هنرمندان تازه است. به اینها باید ویژگی گوشی کردن دست‌جمعی و اجتماعی را هم اضافه کرد. در ادامه پست، زمانی که من ویژگی‌های اسپاتیفای را برشمردم، شما بیشتر متوجه امکانات و ویژگی‌های سایت‌های پخش موسیقی جاری می‌شوید.

ثبت‌نام در اسپاتیفای

اگر با آی‌پی ایران وارد اسپاتیفای شوید، فقط امکان ایجاد حساب کاربری پولی را خواهید داشت. پس بهتر است با آی‌پی انگلیس وارد سایت شوید تا بتوانید یک حساب کاربری رایگان ایجاد کنید. بعد از ایجاد حساب کاربری رایگان، شما می‌توانید یک نرم‌افزار پنج و نیم مگابایتی را برای کامپیوتر دسکتاپ خود دانلود کنید و کار با اسپاتیفای را شروع کنید.

بدیهی است که نسخه‌های پولی اسپاتیفای امکانات بیشتر دارند:

- گوش کردن آفلاین به موسیقی با گوشی موبایل یا در سیستم دسکتاپ: یعنی موسیقی‌ای که یک بار به صورت جاری گوش کرده‌اید را می‌توانید مجددا بدون دسترسی به اینترنت گوش کنید.

- خلاصی از دست آگهی‌ها

- اکانت رایگان اسپاتیفای اجازه تنها ۲۰ ساعت گوش کردن رایگان به موسیقی در ماه می‌دهد. اما به نظر من همین ۲۰ ساعت هم برای کاربران ایرانی غنیمتی است.

در اینجا اطلاعاتی می توانید جدول مقایسه‌ای نسخه‌های پولی و رایگان اسپاتیفای را ببینید. االبته اسپاتیفای را می‌توان به صورت خرید کارت هدیه به دوستان خود تقدیم کنید.

اسپاتیفای چیست و چرا اصلا اسپاتفای؟

بیش از ۱۵ میلیون قطعه موسیقی از طریق اسپاتیفای قابل گوش کردن هستند، این عدد را مقایسه کنید با ۸۰۰ هزار قطعه موسیقی سایت پاندورا!

البته باز هم باید اشاره کنیم که ما کاربران ایرانی از درک بسیاری از لذت‌های کار با اسپاتیفای و دیگر سایت‌های پخش جاری موسیقی محروم هستیم. تصور کنید که می‌توانستیم با گوشی‌های موبایل خود از اسپاتیفای یا پاندورا استفاده کنیم.

اما به نظر من اینها نباید توجیهی برای صرف‌نظر کردن ما از کشف دنیاهای تازه و تجربه نکردن آنها (هر چند محدود) باشد.

خوب بیایید کار با اسپاتیفای را با استفاده از نرم‌افزار دسکتاپ آن شروع کنیم. برای شروع من در کادر جستجو hey you را جستجو می‌کنم. علاوه بر hey you مشهور از گروه پینک فلوید، انبوهی از موسیقی‌های دگر با نام مشابه هم با یک جستجو ظاهر می‌شوند.

مثلا من اجرای hey you به صورت بی‌کلام با پیانو را انتخاب کردم. موسیقی بعد از لحظاتی شروع به پخش شدن کرد (البته با اینترنت ۵۱۲ من!)

خوب! موسیقی را گوش کردم و لذت بردم. خوب چه کار کنم بعدا هم به سهولت بتوانم این موسیقی را گوش کنم؟ با اسپاتیفای می‌شود فهرست‌های پخش موسیقی یا پلی‌لیست‌هایی درست کرد. من هم همین کار را کردم.

یک جنبه هیجان‌انگیز اسپاتیفای امکان به اشتراک گذاشتن موسیقی‌های دلخواه و جنبه اجتماعی این سایت است. بیایید این جنبه را هم با هم بیازماییم!

دیشب توانستم تصنیف دود عود را آلبوم بیست سال با پرویز مشکاتیان پیدا کنم و گوش کنم. حالا می خواهم این موسیقی را به اشتراک بگذارم. کافی است که روی ترانه راست کلیک کنم:

همان طور که می‌بینید من می‌توانم لینک این تصنیف را در اسپاتیفای را کپی کنم و بعد مثلا ایمیل‌ای به دوستم بزنم و لینک را به دوستم بدهم. این امکان هم وجود دارد که با انتخاب گزینه share to موسیقی را وارد توییتر یا فیس‌بوک یا مسنجر خودم کنم و با این شیوه موسیقی مورد علاقه‌ام را به اشتراک بگذارم.

حالا وقتی دوست‌ام لینک را باز می‌کند، همچنین چیزی می‌بینید:

و اگر نرم‌افزار اسپاتفای داشته باشد، می‌تواند به راحتی به آن گوش کند.

اسپاتیفای و گوش کردن موسیقی با دوستان فیس‌بوکی

در سمت چپ نرم‌افزار، این امکان را دارید که نرم‌افزار را به فیس‌بوک خود متصل کنید. این طوری می‌توانید موسیقی‌ها مودر علاقه‌تان را به سادگی «درگ اند دراپ» کردن با آنها به اشتراک بگذارید. در ضمن آن دسته از دوستانی را که عضو اسپاتیفای هستند و اکانت فیس‌بوک را به اسپاتیفای متصل کرده‌اند را می‌توانید به صورت متمایز ببینید و لیست‌های موسیقی‌های آنها را ببینید و از گوش کردن به آنها لذت ببرید.

شما می‌توانید مشترک فهرست‌های موسیقی یک کاربر شوید تا بتوانید هر آن که اراده کردید، به این فهرست دسترسی داشته باشید.

ویژگی جالب دیگر اسپاتیفای امکان دیدن اطلاعاتی در مورد هر هنرمند و همچنین دیدن فهرست خواننده‌هایی است که سبک و سیاقی شبیه آن خواننده دارند.

اما با انجام همه کارهایی که گفتم شما یک کاربر حرفه‌ای اسپاتفای نمی‌شوید و هنوز تا رسیدن به این درجه فاصله زیادی خواهید داشت. ابزارها و اپلیکیشن‌های اینترنتی بسیار زیادی که برای اسپاتیفای ایجاد شده‌اند که نوشتن در مورد آنها در این مجال اندک ممکن نیست. اما اگر کنجکاو هستید، می‌توانید به اینجا بروید تا ببیند که مثلا چطور می‌شود:

- موسیقی‌ها و آلبوم‌های جدید را در اسپاتیفای گوش کرد.

- جستجوی پیشرفته در اسپاتیفای انجام داد.

- چطور به موسیقی محبوب  Last.fm خود در اسپاتیفای گوش کنید.

- چگونه یک فهرست موسیقی روتین و معولی را به فهرست موسیقی اسپاتیفای تبدیل کنید.

- افزونه‌های کروم و فایرفاکس اسپاتیفای چه‌ها هستند.



No comments: